Pİ Sayısı Günümüz Kutlu Olsun

Pİ Sayısı Günümüz Kutlu Olsun

14.03.2023 136

π sayısının 3,14 ile başlamasından dolayı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mart ayının 14'ü matematikçiler önderliğinde dünya pi günü olarak kutlanmaktadır.

 

Okulumuzda da bu güzel gün çeşitli aktiviteler ile yerine getirilmiştir.

 

Pi sayısı nedir neden günü kutlanacak kadar önemlidir?

 

Matematik biliminde oldukça geniş bir alanda kullanılan ve bilinen insanlık tarihinin en eski dönemlerinden bu yana merak uyandıran, "gizemlerle dolu" bir sabittir.

 

Pi sayısının matematik biliminde bir sayının da ötesinde temel bir "sabit" kabul edilmesi, daire ile olan ve hiçbir zaman değişmeyen ilişkisinden kaynaklanır. Pi, "bir dairenin

çevresinin, çapına bölünmesi" ile bulunur. Simgesi, Eski Yunanca çevre manasına gelen "περίμετρον" (çevre) sözcüğünün baş harfinden gelmektedir. Şaşırtıcı biçimde uzun süre bu oran için hiçbir sembol kullanılmamıştır. İlk olarak π sembolü 1652'de Willam Oughtred tarafından kullanılsa da yaygınlaşması 1737 yılında, Leonard Euler'in de bu sembolü kullanması ile olmuştur. Bu sayı kimi kaynaklarda Ludolph sayısı ve Arşimet Sabiti olarak da bilinmektedir.

 

Pi sayısının sonsuza dek rastgele bir şekilde devam ediyor olması, matematikçilerin bu sayıya olan merakının katlanarak artmasına neden olmaktadır. Belki de bunca hassas teknoloji araçlarına sahip olduğumuz günümüzde, bir çemberin çevresini çapına bölmek gibi basit bir problemi halen çözememiş olmamız bize zor gelir.

 

Ne var ki bu değer 4 bin yıl boyunca nice matematikçileri şaşırtmış, nice beyin gücü tüketmiş, çöp tenekeleri geçersiz teoremlerle dolmuş ancak halen tam olarak ne olduğu kavranamamıştır. Yine de matematikçiler yılmamış ve zamanını olabildiğince çok basamağı belirlemeye harcamışlardır.

 

Peki bu basamakları bulabilmek için bunca çaba neden?

 

Sonuçta 3,14 değeri zaten bir çok hesaplamada yeterli, en titiz mühendis bile yedi haneden fazlasına ihtiyaç duymaz, fizikçiler içinde 15-20 hane yeterlidir aslında.

 

Aslında bu sorunun kesin bir cevabı yok, Pi'yi arayış bir yerde Everest Dağı'na tırmanmaya benzetilebilir; çünkü orada duruyor.

 

İnsanlar temelde örüntü arama araçlarıdır denilebilir aslında. Gözlerimiz dünyayı algılar ancak gördüğümüz şey doğrular, eğriler, renkler ve ışıklardan oluşan karmaşık örüntülerdir. Kulaklarımız sesleri işitir ama biz sinyaller, ancak ton ve ritmin ayrıksı örüntülerini ortaya çıkaracak biçimde çözdüğümüz zaman müziği fark edebiliriz. Pi'nin basamakları tümüyle rastlantısal gözükse de onda ki örüntüyü bulma çabamız belki de bu nedendendir. 10 tane yüzü olan bir zar atılmakta ve bir sonraki atışta herhangi bir sayı gelme ihtimali bulunmaktadır. Tamamen tesadüf, belki de değil...

 

Bilemiyoruz henüz...

Pi, sonlu ile sonsuz arasındaki sınırı belirleyerek, kavrama yeteneğimizin

 

sınırlarını öğretir bize. Pi'yi en çok çember oranlarından tanısak da matematiğin ve diğer bilim dallarının her alanında karşımıza gizemli bir biçimde çıkar. Eğer, bu diziyi daha iyi anlayabilirsek, basamakları arasında bir kalıp bulabilirsek ya da birbiri ile ilgisi yokmuş gibi gözüken pek çok denklemde neden açıklayabilirsek, matematiği ve evrenin fiziğini daha temelden kavrayabiliriz belki de...


14-03-202314-03-202314-03-202314-03-202314-03-202314-03-202314-03-202314-03-202314-03-2023